Magyar Államkincstár

Mák felállítása, Magyar Államkincstár

ASP Központ szakmai tájékoztató napja – 2015.08.26.

Gyógyító növények Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy spirituális hatásaiért mindig is alkalmazták a boszorkányok és a varázslók?

ASP - Önkormányzati ASP központ felállítása

Sok egyéb érdekes és hasznos információt megtudhatsz a mákról. A mák az egyik legrégibb egyéves növény.

Pénzügyminisztérium, k cím: 8. Magyar Államkincstár. A Kincstár szervezete 2. Az elnököt határozatlan időtartamra a miniszter nevezi ki és menti fel. Az elnök felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja.

De milyen növényt is illetünk ezzel a névvel? A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége.

ASP Központ szakmai tájékoztató napja – 2015.08.26.

A mák virágzásakor a csészelevelek lehullnak. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található. Ezt ismerjük mi mákmagként. Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak.

Általában fagytűrők. A nemzetség több faját pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák dísznövénynek ültetik. Vannak olyan változatok, amelyeket kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.

A mák az egyik legegészségesebb táplálék

A kerti, étkezési mák fontos élelmiszernövény. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ezért az ópiumgyártás alapanyaga.

mák felállítása

A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.

mák felállítása

Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos fagylalt, a mákos palacsinta mák felállítása számos sütemény népszerű alkotóeleme.

A forrázott máktöltelék mézzel vagy édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle. A mák szimbólumrendszere igen gazdag. Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban.

mák felállítása

Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik.

mák felállítása

A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított. A fecskéről úgy tartották, hogy összegyűjti a mák nedveit és gyógyítja a vakon született csecsemők látását, illetve éppen ezért a fecskefűről úgy tartották, hogy a szembetegségekre jó.

mák felállítása

Más megközelítésben mágikus ismérveket tulajdonítottak a máknak: a termékenységre ható és a ráolvasásoknál is hasznosítható energiái vannak. Azon pedig senki nem fog meglepődni, hogy a jövendőmondók is előszeretettel fogyasztották a mákot. Nem a mák főzetére gondolok.

A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka

A boszorkányságban elsősorban füstölőszereket készítenek belőle. Fontos mák felállítása, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és mák felállítása élelmiszer. A mák méltán szerepelhet az egészséges étrendben.

A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény. Tápanyagtartalma önmagáért beszél.