homár karom, helikónia felállítása, heliconia stricta, heliconiaceae, virág, növény, India | Pikist

Növények felállítása. Sikítanak a növények, ha eszik őket | hu

Mégsem rendelkeznek tudattal a fák Azt már régóta tudjuk, hogy a növényben, ha megtámadják tegyük fel, elkezdi enni egy hernyóegy jel fut végig, ami büdös illékony szerves vegyületek kiválasztását indítja el.

növények felállítása

A Cornell Egyetem kutatói most megfejtették a vegyület egyik szerepét: a növény ezzel jelez a közelében lévő társainak, hogy védekezzenek, mert veszély közeledik. A szakértők szerint ez gyakorlatilag egy büdös vészkiáltás a többiek számára — írja a Science Alert.

Interjú: a növények előnyei

A kutatók az aranyvessző egyik növények felállítása Solidago altissima vizsgálták meg: kiderítették azt is, hogy azok a növények, amelyeket már többször támadtak meg, egymáshoz hasonlóbb kémiai szignált bocsátanak ki, ami azt jelenti, hogy egy univerzális veszélyjelzést adnak a többieknek — teljesen mindegy, hogy ugyanabba a fajba tartoznak-e, vagy sem.

A kutatók a természetben végezték a kísérletüket, véletlenszerűen elszórt, kaspóba ültetett aranyvesszőkkel, amelyek között volt egy, amire rászabadították a növényfajt kifejezetten kedvelő levélevő Növények felállítása virgata nevű bogarat.

növények felállítása

A növény testét befedték egy szövetgallérral, ami felfogta az általa kibocsátott kémiai jeleket, amiket később a kutatók elemezni tudtak. Az eredmények ellenőrzése érdekében egy kontrollcsoportot is felállítottak a növényekből.

növények felállítása

Hetekkel később megfigyelték, hogy a megtámadott növények milyen kémiai jeleket bocsátottak ki magukból. Kiderült, hogy védettebbek voltak a megtámadott növény körüli növények, mint növények felállítása kontrollcsoport tagjai, ami azt mutatja, hogy a növények figyelmeztetési módszere hatékonynak bizonyult: azok, amelyek befogták a vészjósló jeleket, azonnal elkezdték megvédeni magukat. Azt viszont, hogy milyen hatásokat váltanak ki a növényekből, nagyrészt már tudjuk: a megrongálódott fű például olyan szagot bocsát ki magából, ami képes a parazita darazsakat vonzani, amik lerakják a petéiket a növényt zaklató rovarok és bogarak testébe.

növények felállítása

A dohánynövény olyan szagot bocsát ki, ami elriasztja a nőstény éjjeli lepkéket, növények felállítása így nem petéznek a növényre, és a kikelő hernyók nem eszik meg a leveleket. Nagy Nikoletta korábbi cikkei.

növények felállítása